Wildplukken van zeewier

Het geeft alltijd weer veel plezier om bezoekjes aan het strand te gebruiken om ook wat zeewier te verzamelen. Zeewier is steeds vaker in het nieuws, omdat het meer gezien wordt als onderdeel van gezonde voeding wat ook in de toekomst en de zoektocht naar duurzame voeding veel kan betekenen.
Zeewier is geen plant en ook geen dier, het is een alg.

In veel landen, waaronder Nederland worden zeewier boerderijen opgezet, waar op een natuurlijke en dus duurzame manier zeewier gekweekt wordt.
Zelf vind ik het prettig om mijn eigen zeewier te verzamelen en thuis in de keuken te ontdekken welke wier ik lekker vind en hoe te gebruiken is in verschillende gerechten.
Over smaak valt te twisten, maar zeewier geeft een lekkere zilte smaak aan het gerecht waar het aan toegevoegd wordt.

Zelf verzamel ik mijn wier gewoon aan het Noordzeestrand. Wel heb ik nog even nagedacht over de eventuele vervuiling wat zich in een plant kan verzamelen, maar na enig onderzoek kwam ik tot de conclusie dat wier geen schadelijke stoffen tot zich neemt. Goed te eten dus.

Wat belangrijk is bij het verzamelen van zeewier is te zorgen dat het vers is, wat goed te zien is aan de heldere kleur en het ruikt gewoon lekker.
Vooral op de momenten dat het aan zee eb wordt en de basaltblokken boven water komen te liggen, kun je zelf de wier van deze stenen afplukken. Verser kan het niet.

Na het verzamelen spoel ik thuis het zand er goed af en leg het te drogen. Als het goed droog ik maal ik het fijn in de koffiemolen; het resultaat een soort zeewierpoeder wat ik ook in plaats van zout in mijn gerechten kan gebruiken.

Ik hoop dat steeds meer mensen open zullen staan voor het gebruik van dit prachtige product wat de natuur ons geeft en het de waardering kunnen geven die het verdient.