Guldenroede

Guldenroede (Solidago  virgaurea)

Deze mooie goud-geel bloeiende plant is voor de meeste mensen een gemakkelijk te herkennen vaste plant in de tuin.
Wat minder bekend is, zijn de medicinale eigenschappen van deze plant.

Guldenroede is een inheemse plant van Europa, het vasteland van Azië, het noorden van Afrika en de noordelijke delen van de Verenigde Staten.
Deze plant draagt bij aan de natuurlijke diversiteit, want waar hij groeit trekt hij veel verschillende soorten insecten aan, van grote vlinders tot kleine kevertjes.

Guldenroede is van oudsher niet bekend in Ayurveda, maar het is wel bekend als een erg waardevolle plant voor medicinaal gebruik, in het noorden van India, de Garhwal Himalayas.
De mensen die hier wonen vertrouwen nog steeds op de traditionele methodes , gebaseerd op mondelinge overdracht.
Zij gebruiken een afkooksel van de hele plant voor de behandeling van Astma, Reuma en op wonden; de wortel wordt gekauwd bij irritatie van de keel.
In Europa en de Verenigde Staten wordt Guldenroede al vanaf de Middeleeuwen gebruikt als medicijn.
Een dozijn medicinale eigenschappen wordt aan deze plant toegeschreven. Zo wordt het gebruikt bij galstenen, om de urinestroom op te wekken waarmee gruis en stenen uitgedreven kunnen worden.
Het afkooksel van de plant wordt gezien als effectief bij binnenwaartse kneuzingen en aangebracht op de huid stopt het bloedingen. Het werkt ook om de bloedingen bij menstruatie te reguleren.

Ayurveda
In Ayurveda kijken we naar de ‘kwaliteiten’ van de plant en hoe deze te gebruiken zijn voor het herstel van lichaam en geest.
De kwaliteiten van de Guldenroede zijn wat betreft smaak, bitter en een beetje wrang en hebben een koelende uitwerking in het lichaam.
Het werkt op de kanalen in het lichaam die zorgen voor het vervoer en omzetting van vloeistoffen, waardoor  het lichaam voldoende vocht op kan nemen en ‘gesmeerd’ kan worden; het verwijdert
afval- en giftige stoffen door middel van urine. Het werkt reinigend op het bloed, waardoor het antibacterieel en tegen infecties is.
Hiermee kan ook aangegeven worden dat het zijn werking heeft op de nieren, blaas, galblaas en de lever.
Aandoeningen zoals Diabetes, ontstekingen, jicht, ziekte aan de prostaat, blaas-en galstenen, zwellingen, Astma, Artritis, blaasontsteking, moeheid en fysieke uitputting, Eczeem, kunnen het gevolg zijn van een niet goed functioneren van het ‘vervoer’ van de vloeibare stoffen in ons lichaam.
Bij het proces van herstel kan Guldenroede een ondersteunende functie hebben.

Kweken
Guldenroede is goed te kweken. Dit kan uit zaad, maar een gemakkelijker manier is de plant te delen.
Deze plant groeit op half-vruchtbare grond en zelfs ook op zandgrond wat enigszins vochtig is.
Het heeft veel licht en zon nodig om te bloeien en zaad te produceren.

Gebruik
Zowel de bloemen, bladeren als de wortel van de plant worden gebruikt.
Afkooksels kunnen gemaakt worden van verse of gedroogde bloemen en bladeren. Het gebruik is maximaal 3 weken.