Ayurveda in de winter

 

In de Veda’s wordt het ritme van en het meebewegen met de seizoenen aangegeven (Rtucarya). Ook de bescherming van het eten (Annaraksashyaya) beslaat een hoofdstuk. Een mooie tekst hieruit: “Eten en drinken van de koning moeten beschermd worden tegen vergif, omdat gezondheid hiervan afhankelijk is en door welzijn en gezondheid wordt gerechtigheid gesproken”.

Een vertaling hiervan is: de mentale en fysieke gezondheid van de mens is afhankelijk van de producten die hij eet; zuivere voeding geeft kracht en wijsheid in het leven. Dit is wat hij uitdraagt.

Winter

Wat groeit er op het land? De moestuin geeft nog steeds. Wat is het toch mooi om het hele jaar door te kunnen eten van een stukje grond wat ik hier op mijn tijdelijke woonplek bij de boerderij mag gebruiken. Het is begin februari en elke dag is er nog keuze aan groenten dat ik wil gebruiken voor mijn Ayurvedische maaltijden. De gewassen die nu nog op het land staan, hebben de vorst goed doorstaan en zijn door de kou zelfs smaalvoller geworden. Dit geldt voor de boerenkool en spruitjes, omdat de vorst er voor zorgt dat de koolhydraten in deze gewassen worden omgezet in suikers. De spruitjes krijgen een zoetere smaak, naast het bitter wat van nature aanwezig is. Ook de palmkool staat nog op het land te pronken.

Af en toe kan ik een beetje snijbiet plukken, wat een extraatje geeft aan soepen en stoofpotjes. Deze groente heb ik tijdens de vorst wel liefdevol afgedekt, omdat het anders niet zou overleven.

En dan de wonderbaarlijke winterpostelein, dat in grote hoeveelheden hier zomaar in het wild blijft groeien. Het is zo bijzonder te zien dat zo’n plantje met verse groene blaadjes de vrieskou kan doorstaan en geen last heeft van de lage temperaturen. Vers groen naast de aardende en zware wintergewassen.

Bewaren

De knol- en wortelgewassen, zoals de winterwortelen, rode bieten, knolselderij en Yacon, heb ik voor de vorst geoogst en deze bewaar ik in licht vochtig zand in emmers in een koele ruimte. Aardappels blijven op een koele plaats en afgedekt het beste goed; als ze aan het licht blootstaan dan worden ze groen en gaan snel uitlopers maken, wat de kwaliteit zal verminderen. Pompoenen houden niet van koude en kunnen het beste een plekje krijgen in de keuken. Al deze bewaarmethodes zorgen er voor dat er in de winter voldoende voorraad en variƫteit aan groentes zijn.

Duurzame bewaarmethodes, die toegepast kunnen worden zonder gebruik van energie.

Wat biedt het

Wintergroenten geven ons aarding en warmte, wat we in dit seizoen erg nodig hebben.